Grondstoffen Beleid

Grondstoffen ofwel commodities worden in twee groepen verdeeld: hard- en soft commodities. De waarde van grondstoffen wordt vrijwel in zijn geheel bepaald door vraag en aanbod, de beweeglijkheid kan daarom ook hoger zijn.

Hard-commodities
Hard-commodities zijn niet aan bederf onderhevig. Voorbeelden zijn; olie, gas, edele metalen (goud, zilver) en industriële metalen en hout.

Soft commodities
Soft-commodities kunnen wel bederven. Voorbeelden zijn: agrarische producten zoals koffie, suiker, mais en vee.

Commodities zijn interessant in de portefeuille omdat ze vaak tegengesteld bewegen ten opzichte van obligaties en aandelen, ofwel ze hebben een lage correlatie met deze categorieën. Lage correlaties duiden op diversificatiemogelijkheden waarbij met een vergelijkbaar risico hogere rendementen kunnen worden behaald wanneer grondstoffen aan de portefeuille worden toegevoegd.




Uit onderzoek is dan ook gebleken dat de correlatie van commodities met aandelen en obligaties laag is, gemeten over de periode 1970-2004. Met Amerikaanse aandelen is de correlatie van grondstoffen -0,24 en met internationale aandelen is de correlatie -0,07. Met Amerikaanse obligaties is de correlatie eveneens negatief namelijk -0,32 en met Non-VS obligaties is de correlatie met 0,15 positief maar toch ook beperkt. Een negatieve correlatie wil zeggen dat bijvoorbeeld een hoog rendement in de ene categorie gepaard kan gaan met een laag rendement in de andere categorie. Deze wisselwerking maakt de portefeuille in zijn totaliteit minder bewegelijk en dat is wenselijk.

Daarnaast hebben commodities een positieve correlatie met inflatie. Dat wil zeggen dat grondstoffen kunnen profiteren bij geldontwaarding.

Om te beleggen in commodities kiezen wij in de uitvoering voor ETF’s (exchange traded funds), aangezien we niet fysiek in grondstoffen willen beleggen.

Wij hopen u hiermee helder te informeren. Als er vragen zijn dan horen wij dat heel graag, u kunt te allen tijde contact met ons opnemen via onderstaande contactgegevens.

Helliot Vermogensbeheer N.V.

T   035 2400 121
E   Info@Helliot.nl
W  www.Helliot.nl