Obligatie Beleid

Obligaties zorgen voor het fundament in een portefeuille en een stabiele inkomstenstroom. Voor veel beleggers met een (zeer-) defensieve portefeuille, is het echter ná inhouding van alle kosten moeilijk om het beter te doen dan een spaarrekening omdat obligaties in de regel ongeveer vier tot vijf procent rente opleveren. Dit is voor obligaties een goed rendement maar zonder enige zorgvuldigheid in kosten en selectie laat men deze vier tot vijf procent snel verdampen.

Als er bijvoorbeeld in staatsleningen met hoge ratings wordt belegd zoals Duits- of Nederlands staatspapier, is de effectieve rente ná inhouding van alle kosten lager dan de rente op de spaarrekening of zelfs vaak negatief (!). Dit kan uiteraard een kostenbewuste keuze zijn om bankrisico’s te vermijden, maar de druk om met andere beleggingscategorieën het rendement goed te maken wordt steeds groter.

Tevens kan een misser van één investering in bijvoorbeeld een perpetual-, een bedrijf dat in de problemen raakt- of met een te groot belang in één lening, dit rendement van vier á vijf procent op de totale obligatie-portefeuille snel laten verdampen. Het is dus zaak om er bij de selectie van obligaties een strikt beleid op na te houden.




Helliot Vermogensbeheer heeft een uitgekiend selectiebeleid vastgesteld waaraan obligaties moeten voldoen voordat er een uitgebreide analyse en selectie kan plaatsvinden. Bij de selectie van obligaties is er een focus op onder andere de onderstaande uitgangspunten:

   o leningen hebben een vaste looptijd;
   o de gemiddelde looptijd van obligaties is +/- 5 jaar;
   o voornamelijk investment grade obligaties;
   o geen gebruik van perpetuele leningen;
   o geen gebruik van zero coupon leningen;
   o obligaties zijn listed in OESO Landen;
   o obligaties zijn voldoende liquide en verhandelbaar.

De algemene doelstellingen van het aanhouden van obligatiebelangen zijn:

   o een rendement van 4.2% per jaar, berekend over vijfjaars-
      termijnen;
   o het vermijden van bankrisico's op cashgelden;
   o een spreiding van de rente-inkomsten over het jaar;
   o het verlagen van het renterisico en herinvesteringsrisico.

De obligaties worden doorlopend bewaakt om bij eventuele onverwachte omstandigheden in te kunnen grijpen.

De juiste obligaties vinden met een goede effectieve rente en kredietwaardigheid, is een kunst en doorlopend proces. Bij Helliot Vermogensbeheer wordt dan ook doorlopend het rendement op obligaties doorgerekend en gezocht naar vervangende obligaties met een mooi rendement en de juiste karakteristieken.

Wij hopen u hiermee helder te informeren. Als er vragen zijn dan horen wij dat heel graag, u kunt ons te allen tijde bereiken via onderstaande contactgegevens.

Helliot Vermogensbeheer N.V.

T      035 2400 121
E      Info@Helliot.nl
W     www.Helliot.nl